Onder het mom van mooie woorden als ‘kernversterking en verdichting’ slibben onze dorpskernen onherroepelijk dicht. dorp24 wil orde scheppen in de ruimtelijke chaos.

Betaalbare woningen

In Vlaanderen is huren het duurste in ‘s-Gravenwezel. En in de provincie Antwerpen is de aankoop van een huis het duurste in Schilde. Hierdoor gaan onze jongeren en jonge gezinnen buiten de gemeentegrenzen op zoek naar een gezellige én betaalbare plek om te wonen.

Onze voorstellen om betaalbare woningen te kunnen aanbieden:

Actief tegengaan van de bouw van luxeappartementen ten voordele van het behoud en extra realisatie van betaalbare, kwalitatieve eengezinswoningen in de dorpskernen. Zo willen we de leefbaarheid van onze dorpen beschermen.

Toekennen van een maximale gemeentelijke renovatiepremie om jonge gezinnen te ondersteunen bij hun renovatieplannen. Hierdoor wordt onze gemeente aantrekkelijker voor jonge gezinnen.

Zorgen voor voldoende aanbod aan betaalbare serviceflats want iedereen verdient een comfortabele en betaalbare huisvesting, vooral onze ouderen en mensen met speciale zorgbehoeften. Zo lang mogelijk thuis wonen willen we aanmoedigen door voluit in te zetten op een kwalitatief thuiszorgaanbod.

Onderhandelen met private- en overheidspartners om gronden of woningen voor jonge gezinnen aan te kopen en/of te ontwikkelen. Hierdoor kunnen we de nood aan betaalbare gezinswoningen in onze gemeente beter sturen. Een mooi systeem is de erfpacht waarbij gezinnen de kans krijgen een optie te nemen op bouwgrond zonder aankoopverplichting.

Stimuleren van alternatieve woonvormen met een mix van jonge gezinnen, ouderen en mensen met een beperkt inkomen waar diversiteit en gemeenschapsgevoel centraal staat.

Extra inzetten om minimaal te voldoen aan het wettelijke bindend sociaal objectief (BSO) wat betreft het aanbod van sociale huurwoningen (Schilde komt niet aan de verplichte 3% sociale huurwoningen).

Verstedelijking & ruimtelijke ordening

51,6% van de oppervlakte in Schilde is bebouwd, daarmee staat Schilde op plek 34 van alle 300 gemeentes in Vlaanderen.

Onze voorstellen om verstedelijking tegen te gaan en orde te scheppen in de ruimtelijke ordening:

Focussen op meer inspraak door de buurtbewoners bij grootschalige bouwprojecten. De besluitvorming rond grote bouwdossiers moet transparanter en de werking van de bouwkamer willen we evalueren want ze voldoet niet aan de verwachtingen.

Uitwerken van een ander ruimtelijke beleid door het implementeren van een nieuw Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) dat de basis vormt voor een doordacht en kwalitatief ruimtelijk beleid. Essentieel voor ons is dat er werk gemaakt worden van het creëren van een maatschappelijk draagvlak door o.a. het uitwerken van een woonbehoeftestudie dat de werkelijke noden in onze gemeente in kaart brengt.

We zullen werk maken van een nieuwe objectieve visienota rond de dorpskernen met duidelijke en transparante richtlijnen die niet langer voor interpretatie vatbaar zijn. Ons doel is een slimme versterking van de dorpskernen met een mix van betaalbare woonvormen die aansluiten bij de behoeften van alle inwoners.

Bebouwing van de binnengebieden willen we bannen. Vb: het beukenbos (bekend van ‘Red het Beukenbos’) in ‘s-Gravenwezel.

Woonuitbreidingsgebieden willen we bevriezen vb. de Moerstraatse Velden in ‘s-Gravenwezel. De open en groene gebieden in onze gemeente zijn zeer waardevol en verdienen bescherming. Wij willen we onze dorpen leefbaar houden, ook voor de toekomstige generaties.

Door de invoer van een verkavelingstop willen we de groene gebieden vrijwaren vb. Den Aard, Gillés de Pélichylei (woonproject naast Brakkenwegske / Scoutslokaal), Hof ter Linden en de Zetten.

Het dossier Schildestrand verdient een sociale aanpak voor de huidige bewoners. Wij streven naar een herbestemming van het gebied met respect voor de historische erfwaarde en de unieke natuurwaarde.

Schilde scoort zeer laag wat betreft onthardingsstimuli. We willen actief inzetten op onthardingsmaatregelen door o.a. de invoering van premies. Door dit soort maatregelen kunnen we bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving.

Terug naar overzicht programma

Terug naar overzicht programma ⋆