Voor dorp24 is het behoud van het groen in onze parel absolute topprioriteit.

Behoud en uitbreiding van ons groen

Elk jaar verdwijnt in onze gemeente een voetbalveld vol bomen. Ondertussen schieten de luxeprojecten met meergezinswoningen als paddenstoelen uit de grond.

Onze concrete plannen:

We willen de laatste grote, groene gebieden die ons nog resten behouden zoals o.a. het Beukenbos en de Moerstraatse velden, Hof Ter Linden, Molenakker, Moerhoflaan, den Aard, Noorderlaan.

We ondersteunen actief ontharding:

Invoer van onthardingspremie: Bijvoorbeeld gratis afvoer van steenpuin.
Voet- en fietspaden in slechte staat en publieke parkings vernieuwen we door waterdoorlatend asfalt.
Onze grote en kleine pleinen nemen we onder de loep om te zien waar ontharding mogelijk is. Ook van de herinrichting van het Kerkplein van Schilde maken we werk en maken we graag groener.

We vergroenen onze dorpskernen op allerlei manieren:

We onderschrijven het memorandum van Natuurpunt en hanteren de 3-30-300-regel: elke inwoner heeft vanuit zijn woning zicht op minstens 3 bomen; elke woonstraat krijgt bomen met kroonbedekking van 30% of meer; elk kind in Schilde vindt groene speelruimte op minder dan 300meter van de deur.
Aanleg van groene bermen, bloemenweides, zitbanken en zitplekken, kiosken en speeltuigen. We zetten in op biodiversiteit.
Versnipperde natuurgebieden laten we aansluiten door het creëren van corridors zoals houtkanten, ecoducten, wildrasters, …
We sensibiliseren onze inwoners door het engageren van buurtpeters en -meters die vb. een nieuw aangeplante boom op de openbare weg water te geven. We organiseren informatiemomenten rond klimaat, water, energiebesparing, waterzuivering, enz. en openen een advieslijn rond duurzaamheid.
Regenwater opvangen en bijhouden is prioriteit. Daarbij hoort een duidelijk hemelwaterplan met aanleg van waterbuffers en wadi’s maar ook scheiding en zuivering van water. Bronbemalingen gaan we strenger reglementeren en controleren.

Het kapvergunningenbeleid moet strenger. Per jaar sneuvelt er een voetbalveld aan bomen zonder dat deze gecompenseerd worden. De handhaving en opvolging van de herplanting van gekapte bomen moet beter.

We herwaarderen rust en stilte in onze gemeente door het organiseren van ‘stilte weekends’ . We voeren een efficiënt geluidshinderbeleid door o.a. een verbod op 2-takt tuintoestellen en extra controles op overlast door gemotoriseerd vervoer.

Energie en onze ecologische voetafdruk

De Schildenaar heeft één van de grootste ecologische voetafdrukken van Vlaanderen. Hoog tijd voor verandering.

Onze voorstellen:

Een aanpassing van het energiesubsidiereglement met de focus op échte energie-efficiënte maatregelen zoals isolatie, groendaken, hemelwaterputten, thuisbatterijen, ….

We koppelen dit energiebeleid aan het inkomen zodat ook mensen met een beperkt inkomen een duurzaam alternatief hebben.

Alle publieke gebouwen maken we 100% energieneutraal (en voorzien we van zonnepanelen).

We organiseren een coöperatieve vennootschap voor energie- en andere ecologische groepsaankopen. Op deze manier drukken we ook de kosten voor mensen met een lager inkomen.

Terug naar overzicht programma

Terug naar overzicht programma ⋆